Vergeet complimenten. Spreek je waardering uit.

Vergeet complimenten. Spreek je waardering uit.

Dat heb je goed gedaan!
Je bent geweldig!
Ik zou het niet kunnen zonder jou!

Welke complimenten heb jij afgelopen week nog aan iemand anders (of jezelf) gegeven? En wat zei je dan?

Het is vandaag Nationale Complimentendag. Tof. Naast het geven van complimenten, spreek ik ook graag mijn waardering uit. Er is een groot verschil tussen een compliment maken of je waardering uitspreken.

Complimenten zijn goedbedoelde opmerkingen. Het zorgt er voor dat degene die het compliment ontvangt, zich (tijdelijk) goed voelt. Zo vindt niet iedereen het gemakkelijk om een compliment te ontvangen. Want hoeveel mensen zeggen: ‘Dankjewel’? We zijn heer en meester om het compliment af te zwakken of te generaliseren. ‘Ach, het was een kleine moeite, stelde niks voor.’ Het volledig ontvangen is een kunst op zich.

Hoe zou het zijn wanneer je je WAARDERING kunt uitspreken? Waardering uit je door een ander te laten weten wat het gedrag van die persoon voor jou betekent en welk behoeften er daarmee voor jou vervuld worden.

Je waardering uiten heeft niets te maken met: ‘Wat goed van je dat je … gedaan hebt’. Het heeft niets te maken met het beoordelen van iemands gedrag.

Het heeft alles te maken met het teruggeven van de WAARDE, zoals jij het ervaart.

Je laat weten wat iemands gedrag met jou heeft gedaan. Wat het voor jou betekent.
Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Fijn dat je mij geholpen hebt met het voorbereiden van de training. Hierdoor heb ik weer overzicht en focus. Het zorgt er voor dat ik ontspannen kan zijn.

Waardering zorgt er ook voor dat je je krachtig en kwetsbaar mag opstellen. Hoe zou het zijn wanneer jij je waardering uitspreekt naar iemand anders? Of waardering ontvangt van iemand?

Hoe meer we op deze manier onze waardering uiten, hoe meer we ervaren dat we van WAARDE zijn.

Reactie plaatsen