25 november 2021 

Stop met oordelen

Stop met oordelen

"Wat dom dat ik die vraag stel". 

"Ik maakte een fout door de verkeerde weg te nemen. Hoe stom kun je zijn".

"Ik doe het nooit goed genoeg". 

"Dat gedrag van mij is niet normaal". 

"Ik ben echt lui".

Zomaar een paar uitspraken die ik deze week hoorde in de trainingen en coachingsessies die ik gaf. Deze uitspraken bevatten oordelen. Ze veroordelen zichzelf.

Eronder zit pijn, een gemis van wat ze nodig hebben. Onvervulde behoeften als steun, erkenning, waardering, empathie, compassie.

Deze negatieve manier van tegen jezelf praten, is waarschijnlijk al heel oud. Al op jonge leeftijd is deze stem gekomen. Het oordeel als afkeuring van jezelf. Want je kunt beter jezelf afkeuren, dan dat een ander dat doet. Dat is minder pijnlijk.

De zelfveroordeling doet je zelfbeeld geen goed. Je zelfvertrouwen en eigenwaarde gaan elke keer naar beneden als je jezelf veroordeelt. Je maakt je klein, van jezelf een slachtoffer. Je neemt schuld op je.

Je verliest hiermee de verbinding met jezelf. Je gaat in je hoofd zitten in plaats van in je lijf en in je hart. Het is niet nodig.

Stop met oordelen en heb compassie met jezelf. Word je bewust van je eigen stem. 

Praat jij streng of liefdevol tegen jezelf?

Wil jij meer weten over oordelen en hoe je die kan veranderen? In de training 'Communiceren doe je zo' ontdek je dit. Heb je interesse, stuur me dan een bericht.

Reactie plaatsen