"Wie denk je wel dat bent! Zo ga je niet met mij om", zo schreeuwde hij uit. Hij was in een andere ruimte aan het bellen. Hij ging zo tekeer dat het woordelijk te verstaan was. Als een boze, briesende kleuter stond hij te stampvoeten.
Hij belt vast niet met zijn liefje op deze Valentijnsdag, zo dacht ik. Hij gooide al zijn boosheid eruit in het gesprek. Het ene verwijt na het andere. Hij liet in zijn bewuste en onbewuste communicatie duidelijk blijken dat hij niet met zich liet sollen. En dat wat die ander had gedaan hem razend maakte.
'Jij doet dit en dat maakt me boos'. Dat was er aan de hand bij hem. Hij voelde zich het slachtoffer van de ander en maakt daarmee de ander verantwoordelijk voor zijn razernij.
Deze manier van communiceren is allesbehalve verbindend. Er is eerder sprake van haat dan van liefde. Het schaadt de relatie. Verantwoordelijkheid wordt niet genomen, maar bij de ander gelegd.
Het resultaat is geen verbinding, maar misverstand, discussie, conflict en ruzie.
Hoe kun je nu wel vanuit liefde voor jezelf en de ander in contact zijn? In de communicatie in de verbinding blijven, ook als het spannend wordt en je je boos of verdrietig voelt?
Dat ontdek je tijdens de basistraining 'Communiceren doe je zo' die we op 11 en 25 maart geven. Je krijgt inzicht in wat er op psychologisch niveau gebeurt in communicatie. Praktische handvatten over wat je kunt doen als je geraakt wordt. Je leert hoe je duidelijk kunt maken aan de ander wat er bij je speelt, zodat je gehoord en begrepen wordt.